Daklozen vinden hun weg terug in de maatschappij: MainPort steunt initiatief voor groentetuin

door | mrt 8, 2023

MainPort kiest elk jaar een goed doel om te steunen. Tijdens het kerstevent van MainPort maakte CTO Bas Zelissen bekend dat de keuze dit keer is gevallen op het project Groentetuin van De Huischmeesters. Johan Rietveld, werkzaam bij deze organisatie als sociaal maatschappelijk beheerder, legt in dit artikel uit wat de organisatie doet en hoe ze de financiƫle bijdrage van MainPort gaan gebruiken.

Dakloos verleden

De Huischmeesters wordt ingeschakeld door gemeenten en particuliere instanties voor het beheren van leegstaand vastgoed. In de panden vangt de organisatie mensen op die langdurig dakloos zijn geweest en net uit de maatschappelijke opvang komen. De locaties worden ingericht om mensen een woonruimte te bieden en om weer plek in de maatschappelijke opvang vrij te maken. Bij De Huischmeesters bereiden de bewoners zich voor op een terugkeer in de maatschappij.

Veel mensen die De Huischmeesters huisvest zijn niet gewend om sociaal te zijn.

Johan Rietveld heeft in zijn functie veel contact met de bewoners. Samen met hen zet hij sociale projecten op. “Bijvoorbeeld wandelen met ouderen bij een verzorgingshuis of het organiseren van een gezellig avondje voor de buurt. Veel mensen die De Huischmeesters huisvest zijn namelijk niet gewend om sociaal te zijn en daarom is het belangrijk om ze hierbij te ondersteunen”, zegt Rietveld. Toen de bewoners van de locatie in Den Haag zelf het idee hadden om een groentetuin aan te leggen, besloot De Huischmeesters het idee te steunen.

Met de poten in de modder

“De bewoners willen zelf groenten kweken en het overschot doneren aan de voedselbank. Met de donatie van MainPort kunnen de eerste materialen worden aangeschaft, zoals kruiwagens, een soort tuinhuisje voor het gereedschap, zaadjes, plantjes en laarzen”, gaat Rietveld verder. Het plan is om de groentetuin eind maart startklaar te hebben.

Het werken in de groentetuin zal een ook een sociale bezigheid zijn voor de bewoners. Op dit moment hebben zo’n tien bewoners zich opgegeven om te helpen, maar Rietveld verwacht dat er nog meer zullen volgen. Door sociale projecten te ontwikkelen en deze mensen te ondersteunen bij het vinden van een plek om zelfstandig te wonen, draagt De Huischmeesters bij aan een betere samenleving. MainPort is dan ook verheugd om 1500 euro aan dit initiatief bij te dragen.