Vertrouwelijke informatie versturen via Veilig Mailen: zo implementeer je het in Microsoft 365

door | mrt 22, 2023

In sommige sectoren zoals de zorg, overheid en rechtspraak wordt het steeds vanzelfsprekender om een e-mail met gevoelige informatie op een veilige manier te versturen. Veel bedrijven gebruiken hiervoor de NTA7516-norm.

“Ook een van onze klanten in de zorg kwam met de vraag om alle uitgaande e-mails op een veilige manier te versturen”, vertelt Bas Zelissen van MainPort.

Mailen volgens de NTA7516-norm

Er zijn verschillende aanbieders die veilige mailcommunicatie volgens de NTA7516-norm aanbieden. Die norm is gebaseerd op veiligheidsverordeningen AVG en eIDAS om bijvoorbeeld te voorkomen dat gevoelige gegevens van een cliënt in de verkeerde handen komen.

Vaak gaat dit met een plug-in die bijvoorbeeld in Outlook moet worden geïnstalleerd, om veilig mailen mogelijk te maken. Het kan ook voorkomen dat de gebruiker eerst zelf ergens een vinkje moet aanzetten om een veilige mail te versturen.

MainPort zocht een laagdrempelige manier van veilig mailen en kwam uit bij Bastion 365. Het bedrijf biedt geen plug-in aan en verplicht de gebruiker ook niet om eerst een extra handeling te doen om een veilige mail te versturen, legt John Hessels van Bastion 365 uit. “Wij hebben de veilige factor namelijk geïntegreerd in Microsoft 365, zonder dat de gebruiker daar veel van merkt.”

Automatische herkenning gevoelige info

Als voorbeeld geeft Hessels een advocatenkantoor dat Veilig Mailen van Bastion 365 heeft ingesteld. Om te communiceren met de rechtbanken, dient de veilig mailen aanbieder te voldoen aan de NTA7516-norm.

Bastion 365 kan zo worden ingericht dat mails die door een advocaat naar een @rechtspraak.nl-adres worden gestuurd, direct via het passende kanaal worden verstuurd (NTA7516). Bastion 365 zorgt ervoor dat automatisch alle vertrouwelijke mails en bestanden veilig en conform de richtlijnen verstuurd worden.

De flow van Veilig Mailen:

Na een veelbelovende demonstratie heeft MainPort de techniek van Bastion 365 in een eigen lab-omgeving eerst getest. “Toen de test is geslaagd, zijn wij naar de klant gestapt om het aan te bieden”, vertelt Bas Zelissen van MainPort. “Omdat de techniek voor meerdere klanten van MainPort een oplossing kan zijn, hebben we ook nog een demonstratiesessie gehouden voor een aantal klanten.”

“De samenwerking is vooralsnog perfect”, besluit John Hessels van Bastion 365.

Meer weten of een demonstratie aanvragen? Mail ons dan op info@mainport.nl